December i Dalarna










Ett ställe där jag har hittat mycket inspiration, under hela min uppväxt, är hos faster och farbror i Dalarna.
Jag kan aldrig undgå att bli inspirerad när jag är där! Fantastiska miljöer att vistas i, både inomhus och ute i naturen!



Faster och Mååns gör en ruta till min mormorsfilt, 10 rutor har hittills blivit ihopmonterade! Mer om det senare.


Mormorsrutan

Oj, vad projekt jag har igång! Som vanligt kommer allting på en gång och mitt rum får faktiskt lida väldigt mycket för det, pappa sa att det märktes att jag var hemma. MEN jag tycker gott det kan vara lite stökigt, bara jag får hålla på!

MEN NU till det roliga, mitt senaste projekt:
För ett tag sen pratade Ulrika om mormorsrutor och i Musikhjälpen aktionerades en mormorsfilt ut och sedan dess har jag givetvis varit väldigt sugen på att virka massa mormorsrutor! Jag gick såklart i första hand till mamma och frågade om hon kunde hjälpa mig och igårkväll klockan 23 kom hon med en stoooor bibel för hantverkare, Bonniers stora bok om Handarbete. Klockan hann slå 1 innan jag gick och la mig och då hade jag hunnit gjort en ruta och kommit på idén till nästa projekt: jag ska be människor runt omkring mig att göra en ruta och sen när jag har fått ihop tillräckligt många ska jag sy en väldigt, väldigt personlig filt! Givetvis kommer projektet inte vara klart där, när jag får nya vänner och bekanta ska jag även be dem göra en ruta så kan jag bygga på filten! Never ending project! Jag tror det kommer bli skitkul och jag ska definivt försöka blogga om projektets framfart! 



Varv 1
 

Varv 3



Min första färdiga ruta och början på en filt!

Inspiration, från toppen till botten..

Juldag och jag är fullproppad med godis och knäck!

Dagarna efter jul känner jag alltid, tror jag, någon slags inspiration och oslagbarhet så jag vill hålla på med massor av grejer! Främst kom ju inspiration till att sy något av de afrikanska tygerna, så började jag plocka och fixa med sygrejerna som är kvar här och så kom jag på att jag ville sy kuddar av tygerna, och kuddarna bidrog till en home-make-over känsla och jag började tänka på att jag vill ha en egen lägenhet att köpa möbler till. När jag kom till tanken på möbler ville jag göra decopache (stavning?), men då har jag inget tapetklister så den tanken föll. Sen började jag tänka på massa andra heminredningsgrejer som jag skulle vilja ha (när jag flyttar till en lägenhet) och så till slut blev jag alldelles jättetrött och satte mig och kollade på tv istället.

Hello Africa!!

Jag säger det inte för att provocera, jag säger det inte för att få uppmärksamhet, MEN jag vill inte ha mera lov! Anledningen kommer här:

Sedan länge har jag varit intresserads av Afrika, musiken och hantverket och nu i eftermiddags var jag och träffade en kär vän som gav mig MASSOR av fantastiska afrikanska tyger!! Genast kom skaparlusten och jag ville sätta mig vid symaskinen och bara sy, jag skulle kunna göra det här och nu, men jag har kvar alla mina nålar, saxar, dragkedjor och framför alla mönster i Hälsingland. Fast, om jag letar lite hittar jag säkert någon mönstertidning jag lämnade kvar hemma ;)



I vilket fall, GOD JUL PÅ ER ALLA! :)

JULEKLAPPAR

Pros and Cons med att göra julklappar själv

Pros:

+ Billigt
+ Personlig touch på sakerna man ger
+ Kul för den som gör dem
+ Den man ger presenten kommer antingen att vara den enda i världen, eller höra till den lilla grupp i världen, som har just en sådan sak.

Cons:

- Prestationsångest
- Man själv letar fel och inbillar sig att man inte kan ge föremålet i julklapp.
- Det finns ju ingen bytesrätt, varvid man tittar ännu en gång efter fel.
- Om man inte har hittat några fel inser man i sista sekund att föremålet skulle passa en själv myyycket bättre än den man ger till.

Ojoj, kanske jag borde köpa julklapparna nästa år..



Quick catch up!

Det är verkligen ett stort OJ som far ur min mun när jag inser hur mycket det är som har hunnit hända den senaste tiden! Mina "kompletterarbyxor" är färdiga, och jag måste säga att det är väldigt skönt att ha ett par byxor med hög midja nu när det är så kallt!
Efter ett ilsket humör och fenetriskt stickande blev också min halsduk färdig, också väldigt passande så här i vintertider då den är mycket varm och skön!
Alla julklappar är klara, även julklappskartonger som tillverkades under helpysseldagen vi hade i torsdags och den lilla smakprovsmodevisningen som vi hade på julfesten var mycket uppskattad av skolans andra elever, lärare och personal!

Nu sitter jag ju bara och önskar att jag kunde slappa resten av det här året, men nej det går icke! Alldelles för mycket saker (känns det som) har jag att göra före jul och före jag åker tillbaka till Hälsingland. Antingen sänker jag ambitionsnivån eller så ser jag helt enkelt till att göra allt i den ordning det ska göras. Resten av dagen ska iallafall ägnas åt att titta på film!



Syr på byxorna i sysalen

   

Byxorna, stickprocess och färdig sjal!



Tomtebloss tändes på julfesten



och i riktig miljöcertifieringsanda skickade vi upp miljövänliga raketer!

13 december

Tänk vad tiden går fort, redan imorgon är det lucia. Igår morse hade vi traditionsenligt luciafirande på skolan och min insats i luciatåget var allt annat än bra. Trots flera veckors träning och en rejäl uppvärmning knöt min hals mer och mer ihop sig ju längre in i programmet vi sjöng. När jag stod där på scenen och svettades for många tankar igenom mitt huvud, främst de som handlade om att jag skulle vara orsaken till årets "luciahappening", jag själv skulle sjunga så tekniskt dåligt att jag skulle svimma och i min färd mot golvet skulle jag hinna sätta eld på Alexanders lucialinne och Kajsas hår, tills jag slutligen låg där på golvet och mitt ljus skulle sätta eld på hela skolan.

Jag stod på benen hela vägen ut, Alexanders linne var helt och Kajsa hade kvar sitt hår när vi kom ut genom dörrarna. Skolan står kvar idag också.

Näe, tacka vet ja klänning och strumpbyxor!

Länge har jag haft svårt för byxor, jag försöker sträcka mig längre än ett par jeans som kompletterar en tunika eller klänning, men det är sällan jag känner mig riktigt som jag då.
Vi håller nu på med byxor i skolan, det är jättebra att veta hur man gör, jag känner definitivt inte att det är slöseri med tid. Men, det vilar verkligen bad omen (det är säkert fel uttryck men ni förstår vad jag menar) över byxor. Jag har sytt upp två modeller, båda skitfula när jag provar dem. Jag har i vilket fall bestämt mig för att sy ett par byxor med höjd midja just för att komplettera en tunika då mina svarta jeans har gått sönder. Mönster blev fixat, tyget urklippt, dragkedjan fastsydd och jag sydde ihop allt utom den sista sömmen. Den sista sömmen förblev osydd då jag upptäckte att jag hade sytt fast bakstyckena med varandra i ett ben och framstyckena likaså. Jag skulle alltså behöva ha rumpan på höften för att byxorna skulle passa. Jag kan ju inte påstå att det blev mycket gjort efter att jag hade sprättat upp alla sömmar!!

För övrigt vill jag uppmana ALLA att aldrig kväva en nysning. Jag och Moa lyssnade på en föreläsning efter lunch där en kvinna som har haft afasi berättade om sitt liv och vad jag förstod var en kvävd nysning en bidragande orsak till sjukdomen. Halspulsådern hade fått en spricka på grund av den kvävda nysningen och blodet hade bildat en klump som senare åkte upp i hjärna. Så, gott folk, nys på bara! 

Julrusch

Snart är det ju jul och efter som jag går i pysselskola har jag bestämt mig för att göra alla mina julklappar själv mer eller mindre! Produktionen går i högvarv och tyvärr måste jag säga, jag håller just nu på att jobba ihjäl mig på en julklapp som är till mig själv. Det är konstigt vilka prioriteringar man gör när man är inspirerad till att göra vissa saker samtidigt eller till och med före man gör grejer som man egentligen borde göra! Jag håller på att sticka en sjal i de mest underbara färgerna!




Underbara enligt mig iallafall!

Ska påminna om Ulrikas tävling också! ulrikaolsson.blogspot.com


Ulrikas Julklappstävling

Hör upp allesammans! Ulrika har en tävling på sin blogg där hon lottar ut två av sina fantastiska muggar! Allt som behövs för att delta i tävlingen är att lämna en kommentarpå hennes blogg så kan muggarna bli dina, är det inte helt fantastiskt?!
Nu låter jag som en dålig reklampratare så här sent på söndagkvällen och Securitas snart kommer och låser datasalen.

Även om ni inte skulle vinna passar Ulrikas keramik perfekt som present! Keramiken finns bland annat på Konstra i Gävle ;)

Mer info och BILDER finns på Ulrikas blogg:
ulrikaolsson.blogspot.com

(Sorry, ni måste kopiera länken)

Puss på dig också!

Barn. Jag tycker om barn och när det kommer till att kommunicera med dem försöker jag alltid att prata på samma sätt som jag gör när jag pratar med en jämnårig eller vuxen: ställer frågor och svarar på dem jag får tillbaka. Ibland funkar det givetvis inte, man får tunghäfta, blir generad och hela situationen blir konstig.

Idag for jag och Ingrid till stan, det var dåligt med platser på bussen men vi lyckades få tag i ett par bredvid en pojke och hans pappa. Jag frågade om vi kunde sitta med dem, vilket vi kunde, och tydligen öppnade jag då upp en konversation mellan mig och pojken som fortskred hela bussresan. Han började med att beundra min reflex, fortsatte med att berätta en hemlis, visade sin mobiltelefon och när vi klev av ropade han inifrån bussen "Puss på er båda!".
Det var en väldigt trevlig resa och jag är glad att det var ett av tillfällena då jag inte fick tunghäfta när jag skulle prata med ett barn!


NY BLOGGDESIGN!

Som ni säkert märker har min blogg fått en ny design! Länge funderade jag över att byta och nu när jag kände att jag har hittat min inriktning så var det väldigt inspirerande att hitta en ny look för min blogg!

Jag älskar loppis och second hand, nästan givet efter alla besök på Ria, Spikfabriken och massa andra loppisar jag har besökt tillsammans med min mamma. Det är väldigt spännande att gå runt bland begagnade saker och försöka hitta några diamanter bland massa grus!

Under höstlovet hade vi loppisdag då vi besökte både Erikshjälpen, Ria och Spikfabriken i ett kör och gjorde otroligt många fynd! Mitt bästa fynd var faktiskt någonting som min mamma hittade och visade för mig: en svart klänning med många olika blommor på. Först hade jag väldigt svårt för den klänningen men insåg att priset var väldigt överkomligt: 30 kronor. Jag gick till kassan för att betala och när det var min tur fick jag veta att i just det ståndet där klänningen hade varit hade man 75 % rea! Alltså kostade min klänning ÅTTA KRONOR! Den givna platsen i min garderob för det nya plagget var givetvis bland favoritkläderna! En plast som natruligtvis fortfarande består!



Rummen här på internatet är väldigt sterila och tråkiga så jag tog hit en ljusslinga som jag hade hemma och satte upp på väggen. Mycket, mycket mysigare!


Konstra

Nu finns mina örhängen hos Aino i konsthantverksbutiken Konstra i Gamla Gefle! En liten och mysig butik med konsthantverk från, vad jag förstod, konsthantverkare i trakten. Jag kände givetvis igen Ulrikas skålar och muggar som stod snyggt uppradade på hyllorna, och jag såg även väskor gjorde av en av min mors före detta klasskamrater. Letar ni presenter eller bara inspiration: Övre Bergsgatan 6 i Gamla Gefle!

För övrigt har jag införskaffat broschnålar till borscherna jag inom kort kommer att ta in i mitt sortiment!

Våg

På senare tid har jag blivit velig och låter gärna andra personer ta beslut åt mig. Det är med veligheten var verkligen ingen bra grej när det kom till att ta influensasprutan: ska jag ta den, ska jag inte ta den, fram och tilbaka, fram och tillbaka. Personer blev sjuka, personer blev inte sjuka.
I söndagsmorse bestämde jag iallafall att jag skulle ta sprutan och en och en halvtimme senare satt jag i väntrummet och satt av den obligatoriska kvarten man ska ha efter man har fått sprutan.
Varför tog jag den då? Ärligt talat har jag faktiskt inte något bra svar på det, men jag tänkte att de som är närmast mig har tagit sprutan och händer det någonting så händer det oss allihopa.
Biverkningar? Yes, jag fick väldigt ont i armen och vaknade under natten med feber. Det ska också tilläggas att en biverkning av soffliggandet som en biverkning av febern var nackspärr. Förstår ni? Förresten: biverkning eller bivärkning?

RSS 2.0